Zorggebouw Maasbracht

Projectnummer: 912
Categorie: Zorg
Locatie: Maasbracht
Adres: Kruisweg

Toelichting:

(Uit Collega Z december 2014, tekst door Karin Geraedts)

In 2015 gaat de schop de grond in voor de nieuwbouw van vier groepswoningen voor psychogeriatrie in Maasbracht in opdracht van de Zorggroep. De groepswoningen maken deel uit van een groter geheel, vlak langs de A2 gelegen. In dit plan is al een nieuwe brede school gerealiseerd door Frencken Scholl Architecten, die zorgt dat er een nieuwe dynamiek ontstaat tussen jong en oud. Daarnaast realiseert Woninen Zuid hier apartementen waarvan het ontwerp ook door Frencken Scholl wordt gemaakt. Het geheel omvat 30 individuele appartementen wonen met zorg, vier groepswoningen met 32 plaatsen voor psychogeriatrie en algemene voorzieningen, waaronder ontmoetingsruimten en kantoor. Zo creëer je een echt wijkgevoel waar jong en oud in elkaar zijn verweven. Ouders die hun kinderen naar school brengen, kunnen daarna een kop koffie gaan drinken bij hun ouders in het zorgcentrum. Aanvullend zijn de volgende voorzieningen geconcentreerd: Centrum voor Jeugd en Gezin, GGZ met consultatie bureau, kinderopvang, PSW junior en podotherapie.Door de concentratie worden de werelden van alle doelgroepen bij elkaar gebracht. Door dezelfde stijl te hanteren sluiten de gebouwen mooi op elkaar aan. Met name de combinatie van diverse functies -wonen, zorg, onderwijs- maakt het een bijzonder project!

INPASSING IN CONTEXT:

De vorm van de school is bepalend voor de andere gebouwen. De groepswoningen zijn als het ware een broer / zus van de school. Typerend zijn de lichte hellende daken, die met sedum zijn bedekt. Dat is een bewuste keuze. Als je over de snelweg rijdt, doorklief je als het ware een groene muur aan weerszijden van de weg. Door de daken te bedekken met beplanting ontstaat er een soort groene deken, die dat groen naast de weg niet doorbreekt maar juist omarmt. Daarnaast zijn groendaken duurzaken en ontstaat er een prettig binnnklimaat. De sedum beplanting heeft imact op de waterinfiltratie, waardoor water langer in het dak blijft. Dat zorgt voor een isolerende werking.

 

SELFSUPPORTING:

In het ontwerp staat vooral de kleinschaligheid en de huiselijke sfeer centraal. De woningen zijn selfsupporting: elk huis heeft een woonkamer, keuken, strijk- en wasruimte, bergruimte en per bewoner een eigen slaapkamer. Specifiek voor deze doelgroep creëeren we in elke woning belevingshoeken. Het is bekend dat de PG-cliënten vaak onrustig zijn en dan graag aan de wandel gaan. Door een soort belevingscircuit zorgen we dat ze weer terugkomen op hun plek. Onderweg worden ze gefascineerd door dingen die ze tegenkomen. Dat kan een hoekje zijn met spullen van vroeger, maar ook de strijkruimte kan bij hen bepaalde herinneringen oproepen. Daarbij is Maasbracht van oudsher een plek waar scheepvaart een grotere rol speelt. Ook dat laten we terugkomen in de inrichting in het kleurgebruik. Dat geeft voor veel mensen een vertrouwd beeld dat ze kennen van vroeger.